19 Mart 2019 Salı

Turizm ve Rekreasyon

Turizm ve Rekreasyon

   Turizm, boş zamanı değerlendirme faaliyetlerini ve bu faaliyetler arasındaki ilişkileri kapsamaktadır. 1970‘li yıllardan bu yana boş zaman değerlendirme kavramı turizm tanımlarında yer almaktadır. Bu tanımlara göre turizm; dinlenme ve eğlence ile ilgili ihtiyaçların tatmini amacıyla boş zamanların değerlendirilmesinden ortaya çıkan ilişkiler ya da etkinlikler olarak kabul edilmektedir. 
Turizm başlı başına büyük bir ekonomiyi içinde barındıran bir
endüstridir.
Rekreasyon da bu endüstrinin içinde insanların güzel zaman geçirmelerine dayalı aktiviteler bütünüdür.Turizm boş zaman ve rekreasyonun en önemli bileşenlerinden biridir. 
Bu yüzden bu bölümde turizm ve rekreasyon arasındaki ilişki çerçevesinde incelenmiş, benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmuştur.

    Turizm ile rekreasyon arasındaki benzerlikler her ne kadar göze çarpsa dahi  farklılıklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun sebebi ise rekreasyonun  içinde birden çok alanı bulundurmasıdır. Birçok alanla ilişkili olan rekreasyon insanların boş kalan zamanını aktif olarak fiziksel ve ruhsal yenilenmelerine olanak sağlayan aktivitelerden oluşur. Turizm ile bağdaştırdığımızda ise insanlar turistik alanlara kalan boş zamanını dinlenerek ve eğlenerek geçirmeleri amacıyla gelirler.
    Eğlence amacı güden etkinlikler ise rekreasyonun turizm ile ortak noktada buluşmasını ve turizm endüstrisi içinde rekreasyonun büyük bir role sahip olmasını sağlıyor.                                                                                                              
Rekreasyonun ve turizmin arasındaki ilişkiyi maddeler halinde özetleyecek olursak :
-Rekreasyon, boş zaman faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır ve rekreatif faaliyet çeşitliliği geniş bir alana yayılmaktadır. Ayrıca turistik faaliyetlere katılmak isteyen bireylerin boş zamanının  olması  gerekliliği  ortaya  çıkacağından  rekreasyon ve turizm ilişkilidir.
-Birkaç istisna turistik faaliyet (medikal turizm, iş turizmi vb.) dışında turizm, bireylerin boş zamanlarında yerine getirdikleri ve boş zamanlarını değerlendirdikleri bir faaliyettir ve bu noktada rekreasyon ve turizm ilişkilidir.    

-Turizm; dinamik ögesi ulaştırma, statik ögesi yüksek potansiyelli rekreasyon alanlarının ekonomik ve ticari amaçlarla işletilmesi olarak veya boş zamanların spor, sağlık, merak gibi  amaçlarla  kullanımı  olarak  tanımlanır ve bu noktada yine rekreasyon ve turizmin ilişkisi vardır.

-Bireyin  eğlenmesi  ve  bedensel  ve  ruhsal  yenilenmesi  rekreasyonun  temel fonksiyonlarındandır.  Turistik  faaliyetlerinde  rekreasyonun  bu  temel  fonksiyonlarını yerine getirmesinden dolayı rekreasyon ve turizm ilişkilidir.
-Turizm ve rekreasyon arasında çok fazla ortak çalışma ve ilgi alanı olsa dahi farklı yönleri de bulunmaktadır. Farklı ve birbirleriyle örtüşmeyen yönlerini yine maddeler halinde ele alacak olursak:  
- Turizmde mutlaka bir seyahat ve konaklama unsuru vardır ancak rekreasyonda seyahat ve konaklama olmadan gerçekleştirilebilen faaliyetler de olduğu için bu noktada bir farklılık gösterirler.
- Turizm faaliyetleri ekonominin önemli bir parçasını oluşturur. Faaliyetin maddi bir getiri olması gerekir. Rekreasyonda ise bazen yapılan faaliyetler maddi açıdan yetersiz yani getiri az olabilir. Ücretsiz rekreasyon uygulamalarının sunulması( devlet,iş verenler, sosyal kuruluşlar tarafından)  bu ayrımı güçlendirir.
- Rekreasyon ve turizm bazı faaliyet alanlarında benzerlik gösterse de birçok alanda amaç ayrımı gösterebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder