17 Mart 2019 Pazar

Rekreasyon ve Turizm İlişkisi

REKREASYON VE TURİZM İLİŞKİSİ
Rekreasyon ve turizm birbiri ile iç içe geçmiş İki kavramdır.
Rekreasyon turizmi kapsayan bir kavram olmasına rağmen her turizm etkinliği aynı zamanda Rekreasyon etkinliği değildir. Turizmi buna örnek verebiliriz. Her ikisi de bünyesinde aynı türden birçok faaliyeti barındırır birbirine benzer özellikler bulunmakta birlikte önemli farklılıklar da bulunmaktadır.
  • Turizm ve rekreasyonun gelişimine etki eden faktör genel olarak şunlardır;
  • Boş zamanların artışı, teknolojik gelişmeleri,İnsan ömrünün uzaması,hayat standartlarının yükselmesi, eğitim ve kültür düzeyinin artması,aktivite çeşitliliğinin ve alternatiflerin artması vb. Ancak Turizm ve Rekreasyon da öne çıkan faktörler farklılık göstermektedir. Örneğin; Turizmin gelişiminde öne çıkan faktör ekonomik durumun gelişmesi ve hayat standartlarının artması iken rekreasyonun gelişiminde öne çıkan faktör eğitim ve kültür düzeyinin yükselmesidir.  Turizm daha çok ekonomik özellikleri ile ön plana çıkarken Rekreasyon toplumsallaştırma özellikleri ile ön plana çıkar.

  • Turizm ağırlıklı olarak boş zamanlarda gerçekleşmesine rağmen bazı durumlarda iş ya da önceliği boş zaman değerlendirme olmayan amaçları içinde gerçekleştirmektedir.( Örneğin sağlık amaçlı ya da iş veya bilimsel toplantı için yapılan seyahatler) ancak Rekreasyon tamamen boş zamanlarda ortaya çıkar.

  • Rekreasyon katılımda gündelik hayatın bütünlüğünden ve yoğun iş yükünden kaynaklanan stresten kurtulmak fiziksel ve mental sağlığı korumak ve kaybedilen enerji yeniden kazanmak gibi amaçlar yer alır temel hedef iş veya akademik verimin arttırılmasıdır.Turizmi katılımdaki ağırlıklı beklenti ise genel olarak bu yönde değildir turistler daha uzun aralıklarla gerçekleştirilen turizm faaliyetleri ile yaşadığı çevreden kaçış amacı taşımaktadır.
  • Rekreasyona katılımda bir diğer amaç sosyalleşmektir rekreatif etkinliklerin genel olarak grup halinde yapıldığı düşünüldüğünde ortak amaçları taşıyan grup üyeleri karşılıklı yardımlaşma ve yakın ilişkiler içinde bulunur yeni arkadaşlar ve dostluklar ortaya çıkar, turizmde ise karşılıklı etkileşim daha sınırlı ve mesafelidir.
  • Turizm ekonomik bir olaydır dolayısıyla para harcamayı gerektirir turizm şirketleri ve hükümetler turizmin ekonomik boyutları ile ilgilenir. Çünkü turizmde sermaye istihdam döviz akışı çok fazladır rekreasyonun ekonomik özelliği ise turizme göre daha dar kapsamlıdır. Örneğin; yürüyüş açık alan Rekreasyon tesislerinde Koşu ve egzersiz vb.  bununla beraber Rekreasyon işletmelerinin sunduğu hizmetler ücretli olabilmektedir.
  • Rekreasyonel etkinlikler ağırlıklı olarak yaşanılan çevrede sık aralıklarla kısa süreli gerçekleştirilir turizm faaliyetleri ise bir yerden başka bir yere seyahat zorunlu kılar ve konaklamayı gerektirir genellikle senede bir ya da iki kere uzun süreli olarak gerçekleştirilir.
  • Rekreasyon etkinliklere katılım da her zaman olmasa da çoğu zaman yetenekler ön plana çıkar. Örneğin;resim yapmak ,saz çalmak , yüzmek, satranç oynamak gibi rekreatif etkinlikler için kursa gitme söz konusu olabilmekte ve katılımcıların fiziksel ve zihinsel becerilerini sergilemektedir. Turizm etkinliklerinde yetenekleri ön plana çıkmaz. Örneğin bir geziye katılmak ya da bir hedonik faaliyette bulunmak için yetenek sergilenmesi beklenmez.
  • Rekreasyon ve Turizm genel olarak aynı kaynakları kullanır bir bölgedeki kaynağın yerel halk tarafından kullanılması sonucu rekreatif faaliyetler ortaya çıkarken yabancıların kullanması sonucu  Turizm faaliyeti ortaya çıkar kaynakların rekreasyonel amaçlı kullanımında süreklilik vardır ve taşıma kapasitesinin üzerine çıkılmaz turistik kullanım ise sezonluk olarak ortaya çıktığından taşıma kapasitesine açma riski vardır. Bu da çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir.

1 yorum:

  1. Merak ettiğiniz ve aklınıza takılan sorularınızı bekliyorum teşekkürler:)

    YanıtlaSil