18 Mart 2019 Pazartesi

Rekreasyon ve Spor İlişkisi

Rekreasyon ve Spor İlişkisi
Çağımızın tekdüze günlük yaşam içerisinde insanların yaşam zorlukları dışında kalan zamanlarını değerlendirmeleri sağlıklı kalabilmeleri için çok önemlidir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak çalışma saatleri gidilerek azalmakta  ve insanların kendilerini gerçekleştirmek için sahip oldukları zaman artmaktadır.

Yabancı terminolojide bir hastalık’tan sonra eski haline gelmek tazelemek yorgunluğu giderek eski iş ve başarısını kazanmak anlamlarına gelen rekreasyon zamanla eğitim de girmiş bir anlamda insanların boş zamanlarını değerlendirmesini ifade etmeye başlamıştır.
Boş zamanı değerlendirme ise boş zamanda yapılan etkinlikler ile ilgilidir boş zamanı değerlendirme de bu iki kavramın uyguladığı karşılıklı olarak gerçekleştirilmiştir ve kullanılmaktadır. Etkinliklerden hangisinin tercih edilecek kişinin yapısına, cinsiyetini, eğitimine, sahip olduğu olanaklara ve yeteneklerine bağlıdır.
Eski tarih kayıtları arasında insanların boş zamanlarında müzik, resim ve çeşitli spor faaliyetlerinin uygulandığı görülmektedir. Ayrıca ilker kavimlerin yaşantısında da pek zengin birçok zaman organizasyonu olduğu belirlenmiştir.
Yontma Taş devrinden mağaraların duvarlarına çeşitli hayvan ve insan resimleri olanağını boş zaman uğraş içinde şekillendirmiştir. 19 yüzyıla kadar boş zaman değerlendirme uğraşları yeterli zamanın parası ve ayrıcalığı olan bu etkinlikler şimdi çoğunluk için bir hak durumundadır.
Tabii bu hakkı kullanımı serbesttir ancak ülkemizde sosyal eşitsizlik nedeniyle hala pek çok insan için bunun geçerli olmadığını kabul etmek durumundayız. Sadece spor özellikle de spora pasif katılım sinema, tiyatro, konser, kitap okuma gibi bir yere gidip etkinliklere göre herkesin istediği takdirde ilgilenebilecek bir olarak olarak karşımıza çıkmaktadır.


Spor rekreasyonun en kapsamlı çeşitli ve ilgi çeken alanlarından birini oluşturmaktadır.
Spor ve Rekreasyon karşılıklı olarak birbirini etkiler spor Rekreasyon da sporun toplumsal yaygınlaşmasında ve sportif başarılar elde edilmesinde önemli roller üstlenmiştir.
Spor kulübünü genellikle herkes için Spor veya sağlık için spor gibi etkinlikler rollerini yerine getirerek gerçekleştirmektedir. Spor Bir Boş zaman uğraşısı olarak yani amatörce yapılan şekli ile rekreatif faaliyet özelliği taşımaktadır.
İnsanlar boş zamanlarını  değerlendirme ihtiyaçlarının gündeme geldiği ilk yıllardan günümüze kadar spor aktivitelerine seyirci olarak katılım çok yoğun bir şekilde devam etmektedir. Günümüze nazaran Rekreasyon faaliyetine seyirci olarak katılım daha yoğun olduğu 19 yüzyılın başlarında tiyatrolar, sinemalar ve büyük üstadların tribünlerini çeşitli sanatsal ve sportif faaliyetleri seyrederler, evlerinde radyo dinleyenler büyük yığınları oluşturmaktaydı.,

Bu yüzden rekreasyonun pasif türleri gelişim göstermekteydi. İnsanların sadece seyirci oldukları bir takım spor dallarının cazibesine kapılarak zamanla o dallardan bazılarını sporcu olarak yönlendirmeleri göz önüne alındığında pasif katılımın aktiviteye geçiş özendirici bir durum olduğunu ortaya çıkmaktadır.
Boş zamanlarda Sportif faaliyetleri aktif katılmayı tercih etme oranı yüksek olmasındaki temel nedenler sporun kişisel ve toplumsal özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca sportif faaliyetlerin katılım kolaylığı çalışma rahatlığı her yaşın, her cisim ve herkesin zevk ve isteklerine gelip verebilecek tercih oranı vardır. Sosyalleştirir ve toplumsal birliği sağlayıcı, sağlık kazandırıcıdır sanatsal ve folklorik değeri vardır.
Bütün bunların yanında rekreasyonla daha yakın ilgisi bakımından sporun çeşitlilik değişkenlik ve hareket özelliklerinden bahsedebiliriz negatif bir etkinlik olarak spora ilginin artması çeşitli toplumsal kurumların bu konuda organizasyonlar yapmaya yönetmektedir. Okullar, spor kulüpleri, çeşitli dernekler ve devlet kuruluşları müsabaka niteliği taşımayan rekreatif amaçlı sportif etkinlik ve düzenlemeye başlamışlardır. Rafting gibi yeni bir takım spor branşları ve organizasyon da gündeme gelmeye başlamış böyle de Spor'un yeni çeşitlerinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması sağlanmıştır.

Rekreasyon eğitimi için düzenlenen kampanyalarının artarak rağbet görmesi bir yandan sportif aktivitelerin insanların günlük yaşamının bir parçası haline gelmesine katkıda bulunurken diğer yandan da ilgi ve heyecanların paylaşıldığı ortamlar yaratarak kişilerin yabancılaşmaktan kurtarmak hoşgörü gelişmiş sosyal ilişkiler ve sosyal uyum yaratmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder